transformacija889a

giphy333

Željeni rezultat

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Šta nam treba da ostvarimo željeni rezultat? Ako želimo drugi rezultat treba da promenimo ponašanje. NLP model u pojednostavljenoj verziji podrazumeva da naše ponašanje kreira rezultat koji imamo u životu.  Samo trebamo da prepoznamo šta tačno da uradimo i onda to i uradimo i imamo rezultat koji želimo.

Definicija ludila:
Raditi stalno isto i očekivati drugi rezultat.    Albert Ajnštajn

Ostvariti željeni rezultat možemo  jedino ostvariti ako odradimo samo sva ponašanja koja je potrebno odraditi za ostvarivanje ovog rezultata.

Najlakše je odraditi ova ponašanja kad unutrašnja mapa podržava ova ponašanja i poravnata u oblasti u kojoj želiš ovaj rezultat. Kreiraj unutrašnju mapu koju želiš i kreni u akciju.

Naš um je sposoban za svako ponašanje. Koje god ponašanje neko drugi ima ili rezultat koji neko drugi ima i mi ga možemo ostvariti, uz isto ponašanje u istim okolnostima i mi dobijamo isti rezultat.

Da bi smo radili neko ponašanje potrebno je da budemo motivisani za to ponašanje, da imamo dobar osećaj dok ga radimo, da vidimo gde nas vodi i da to želimo, da imamo identitet koji podržava ovo ponašanje, da nam je prirodno, da smo dovoljan broj puta odradili ponašanje kako bi kreirali veštinu i nesvesno znanje za to ponašanje. Kada imamo nesvesno znanje ovog ponašanja to znači da je naše telo naučilo veštinu i sposobno je samostalno da radi to ponašanje, bez razmišljanja, kao kad vozimo auto a ne razmišljamo o vožnji već je automatika sve preuzela i vozi.

Moje lično iskustvo je da što više balansiramo našu unutrašnju igru i sve njene aspekte sve više i više uživaš u iskustvu života, sve si više svoj, sve više vrednuješ sebe i svoje izbore. Takođe raste i razumevanje prema drugim ljudima i životu uopšte. Biti svoj na svome putu. Živeti život vredan življenja. Raduješ se svakom iskustvu zato što znaš da učiš.

NLP nam pomaže da izgradimo unutrašnju mapu koja sa lakoćom i velikom efikasnošću radi ovo što želimo za sebe.

Ne raditi kako treba to što nas vodi do cilja je uvek odraz disbalansa u nekim drugim stvarima u unutrašnjoj mapi.

Ako vozite auto i to Vam je najobičnija radnja na svetu, to je samo zato što Vam je unutrašnja mapa oko ovog ponašanja usaglašena i strukturirana na način da dajete vrhunski rezultat.

Verovatno imate identitet vozača, kome je svakodnevna stvar da sedne u auto i vozi i dok vozi, verovatno razmišljate o najrazličitijim stvarima, menjate stanice na radiju, pripremate se za ono što ćete traditi kada stignete ili samo uživate u krajoliku i osećaju slobode. Verovatno imate verovanje “Ja sam dobar vozač” i/ili “Ja sa lakoćom stignem na svaku destinaciju” i/ili “Ja znam da vozim” … Ako ste izvozali par desetina hiljada kilometara, verovatno su pokreti ušli u vaše telo i sada svako od potrebnih ponašanja vaše telo radi automatski, bez razmišljanja. Vaše telo je naučilo veštinu i sada je jednostavno radi. (ovo važi i za bilo koju drugu veštinu).

Kada imate sve ovo usaglašeno verovatno ste motivisani rezultatom koji Vam donosi vožnja i dok imate visoku motivaciju i jasnoću koji rezultat dobijate i otvorenim svim čulima prikupljate informacije iz okruženja (vidite, čujete, osećate, ukus i miris) i vozite bezbedno i lako.

Imate jasan cilj, imate identitet “dobrog vozača”, verovanja da je moguće i da ste Vi sposobni, veštinu posle mnogo ponavljanja u kojima je vaše telo naučilo šta tačno da radi i kako, Percepirate okruženje i ponašate se u skladu sa ciljem koji ste sebi postavili. Ovde je korisno imati i pozitivno očekivanje ishoda. Radim i očekujem da dobijem ono po šta sam i krenuo.

Ako nemamo poravnatu unutrašnju igru, ako neko ima očekivanje neuspeha ili verovanje “ja ne mogu” “ja nisam sposoban/na” ili dok vozi stalno ima sliku nekog udesa koji je video na TV ili doživeo, ta osoba neće moći da bude totalno efikasna u vožnji. Ta osoba bi imala loš osećaj kad sedne za volan ili bi imala loš osećaj čim pomisli na vožnju pa ne seda za volan. Ja znam više primera ljudi koji imaju vozačku i ne voze. Neki imaju i automobil parkiran u garaži a nije sela u njega zadnjih 10 godina. Provozala ga je od salona do kuće i možda još par mini vožnji i auto ostalo vreme stoji u garaži a vlasnica ide autobusom.

Svako od nas može imati oba ponašanja. Pitanje je samo kakva nam je unutrašnja mapa u vezi ove teme. Koje slike imamo u našem umu o ovoj temi, koja verovanja, koja očekivanja, koju emociju imamo kad pomislimo na ovo ponašanje.

Svako od nas ima u svojoj mapi oblasti u kojima je unutrašnja mapa totalno poravnata i ovde je totalno efikasan/na i oblasti u kojima unutrašnja mapa nije poravnata i ovde je osoba totalno neefikasna. Nekom je super u ljubavi a novac mu ne ide uopšte ili kontra, nekome je lako da zarađuje puno novca ali u ljubavi baš i nema sreće. I naravno nekima je super i u ljubavi i sa novcem zato što imaju poravnate unutrašnje mape u vezi obe oblasti. I potencijalno imaju verovanje da je ok da ti bude super u svim oblastima života.

Unutrašnja mapa se kreira u zavisnosti od iskustava koje smo proživeli i sigurno još više od mentalnih procesa u vezi tih iskustava. Mi biramo da li ćemo kada imamo model nekorisnog ponašanja u okruženju reći “I ja ću ovako” ili “Ja sigurno neću ovako” (Ako se sećamo scene iz Prohujalo sa vihorom gde ona kaže “And I’ll never be hungry again!”). Takođe naš umu ima sposobnost da stvari uveličava ili umanjuje, čak može i da briše. Neko ima strategiju da uveličava lošu emociju (ona je bitna zato što je se plaši i onda joj posveti svu pažnju) a da umanjuje dobru (ona je podrazumevana pa se i ne obraća pažnja na nju). Neko ima strategiju da uveličava dobru emociju (u njoj uživa) i da umanjuje lošu (nije mu bitna, oprašta drugima, ima razumevanje za nesavršenosti). Zamislite samo na isto životno iskustvo koliko ove dve osobe imaju različito kreirane mape i koliko različito doživljavaju razna iskustva i koliko različito reaguju i sigurno imaju i različit rezultat, zar ne?

Svaki detalj u unutrašnjoj mapi možemo menjati.
NLP tehnike i veštine nam omogućavaju da uradimo sa unutrašnjom mapom šta god želimo:
•    Uklonim negativan osećaj, ako me nešto “žulja”
•    Podignemo motivaciju, kreativnost, inspiraciju
•    Instaliramo pozitivan osećaj uz svako ponašanje.
•    Uklonimo stres iz svakog dela našeg života
•    Promenim šta volim da jedem (ako mi je nekorisno) u nešto što ne volim. Torta u šargarepa – potrebno vreme 2 minuta
•    Uklonimo fobiju – potrebno vreme 30 minuta
•    Promenim verovanje iz “Ja ne mogu” u “Ja mogu” – potrebno vreme 5 minuta
•    Postavim cilj koji se ostvaruje – potrebno vreme 30 minuta
•    Pojačamo motivaciju
•    Pojačamo čulnu percepciju (više detalja primećujemo)
•    …

Dobrodošli u svet NLP!

By Zoran Drobnjak | februar 9, 2015

logo Footer

Mi inspirišemo ljude da ostvare svoju najuzvišeniju viziju, da postanu najbolja verzija sebe i žive srećni, uspešni i okruženi ljubavlju. Zoran Drobnjak je osnivač Trader d.o.o. i sajta komunikacionevestine.com i ideje oko koje nas sve okuplja, da budemo promena i da kreiramo promenu koju želimo u svetu oko nas.

Poslednji tekstovi - Blog

Moj put promene kroz NLP

Moj put promene kroz NLP – Master rad Matej...

 Ponovo devica

Ponovo devica

Često porodica dovede ćerku tinejdžerku zato &sca...

Budi sopstveni režiser

Budi sopstveni režiser

  Prvi neizostavni korak ka dobijanju onoga &...

Šta nam problem govori?

Verovatno svi želimo da imamo uravnotežen život,...

Željeni rezultat

Šta nam treba da ostvarimo željeni rezulta...

Rezultat koji želiš

NLP model u pojednostavljenoj verziji podrazumeva...

Primeri efikasne komunikacije

Dragi drugari komunikatori Danas razmatramo razne...

Život u reakciji

Šta znači život u reakciji? Šta je...

Foto galerija

Upišite se u listu za e-bilten

Budite u toku sa dešavanjima u NLP Trening Akademiji prijavite se