transformacija889a

giphy333

Ponovo devica

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

devica e1432640178375

Često porodica dovede ćerku tinejdžerku zato što nešto nije u redu sa njom. Ona uživa u seksu i oni ne mogu da je zaustave u tome. Govorimo o idealističko, moralističko, nečuvenom zadatku: učiniti da neko ponovo postane devica.

Roditelji traže od tebe da ubediš njihovu ćerku da seks nije stvarno prijatan, i da je opasan i da ako nastavi da uživa, uticaće na nju na taj način da će se kajati do kraja života. Neki terapeuti ustvari i preuzmu taj zadatak … i neki čak i uspeju.

Jedan otac je bukvalno dovukao njegovu ćerku kod mene dok joj je uvrtao ruku pozadi i ugurao je u stolicu, i dreknu “SEDI DOLE”
“Da li nešto nije u redu?” Pitam ja.
“Ova devojka je mala kurva!”
“Ne treba mi kurva. Zašto ste je doveli?”

Ovo je prekid njegove realnosti. Ove prve izjave su mi omiljene. Stvarno možete da spržite nečiji um ovakvim rečima. Pitajte ga jedno pitanje posle toga i on se nikad više neće moći vratiti tamo gde je bio.
“Ne, ne, nije to ono što ja kažem.”
“Ko je ta devojka?”
“Moja ćerka.”
“Pretvorili ste ćerku u kurvu?!!!”
“Ne, ne, ne razumete.”
“I doveli ste je kod mene? Odvratno!”
“Ne, ne, ne, sve ste pogrešno razumeli.”

Ovaj čovek koji je došao uz lupanje i vikanje sada moli da ga razumem. Totalno se preokrenuo iz napadanja ćerke u branjenje sebe. Za to vreme je ćerka uživala. Ona je mislila da je ovo prelepo.
“Ok, objasnite mi.”
“Ja samo mislim da će joj se dogoditi te razne ružne stvari.”
“Pa, ako je učite toj profesiji, sigurno ste u pravu.”
“Ne, ne, vidite …”
“Pa, šta želite da ja uradim? Šta Vi želite?”

Onda je krenuo da opisuje sve stvari koje je želeo. Kada je završio ja sam rekao “Doveli ste je ovde uvrćući joj ruku iza leđa i cimajući je okolo. Tako se postupa sa prostitutkama. To je Vi trenirate da radi.”
“Pa, ja sam želeo da je prisilim na to …”
“O, prisila je uči da muškarci kontrolišu žene bacakajući ih okolo, naređujući im, uvrćući im ruku iza leđa, prisiljavajući ih da rade stvari protiv svoje volje ” To je nešto što makroi rade. Onda je jedina preostala stvar da krene da naplaćuje za to.
”Ne, to nije ono što ja radim. Ona spava sa njenim dečkom.”
“Da li mu naplaćuje?”
“Ne.”
“Da li ga voli?”
“Ona je previše mlada da bi volela.”
“Zar nije volela Vas kad je bila mala devojčica?” … Pojavljuje se slika kada je bila mala devojčica, sedi na tatinom krilu. Skoro uvek možeš da kupiš starijeg muškarca sa ovom slikom.
“Hajte da Vas pitam nešto. Pogledajte svoju ćerku … Zar ne želite da bude sposobna da oseća ljubav, i da uživa u seksualnom ponašanju? Moralne norme su se promenile i Vi ne morate to da volite, ali koliko bi ste voleli da je jedini način učenja o interakciji sa muškarcem za nju bio način na koji ste je Vi doveli ovde kod mene pre par minuta. I da je čekala da napuni 25 i uda se za nekoga ko je bije, bacaka unaokolo, maltretira je, prisiljava je da radi stvari protiv svoje volje.”
“Ali ona može da pogreši i to će je povrediti.”
“To je moguće. Kroz dve godine možda je ovaj momak ostavi i pobegne glavom bez obzira. I kada se oseća loše i usamljeno … neće imati kuda da ode, zato što će Vas mrzeti iz petnih žila. Ako dođe kod Vas vi ćete samo reći ‘Rekao sam ti.’ ”
“Čak i ako uspe sama u tom periodu da nastavi i nađe nekog drugog i kreira pravu vezu, kada bude imala decu –vaše unuke- nikada neće doći da Vam ih pokaže, zato što će se sećati šta ste joj uradili i neće želeti da njena deca to uče …”

Sada otac ne zna šta da misli. Ovo je kako dalje utičete na njega. Pogledate ga pravo u oči i kažete “Zar nije važnije da ona nauči da ima veze ispunjene ljubavlju? … ili treba da uči o moralu nekog muškarca koji može da je prisiljava na razne stvari protiv njene volje? To je nešto što rade makroi.”

Neka pokuša da se izvuče iz ovoga. Nema izlaza. Nema šanse da njegov um može da se vrati i da radi ono što je radio ranije. On ne može više da se ponaša kao makro. Nije bitno da li prisiljavaš nekog da ne radi nešto ili da radi nešto, i da li prisiljavaš nekog da radi nešto dobro ili nešto loše. Način na koji je prisiljava je uči kako da bude kontrolisana na taj način.
Problem je što on u tom momentu nema drugo ponašanje za taj kontekst.

Stao je sa ponašanjem koje je radio do sada, ali nema ponašanje kojim će zameniti staro. Morao sam da mu dam nešto, kao što je, da je nauči najbolji mogući način kako da muškarac i žena budu zajedno.

Tada, ako ovo što njegova ćerka ima sa ovim momkom nije dobro, ona neće biti zadovoljna time. I dobio je ovo. Znate šta ovo znači? On sada mora da izgradi moćnu pozitivnu vezu sa svojom suprugom, i da bude dobar prema ostalim članovima porodice i da učini da se ćerka oseća bolje dok je sa njima nego sa ovim momkom sa kojim provodi vreme.

Eto dobrog primera.

Kada se nešto dogodi što ti se ne sviđa, uvek možeš da kažeš “Tvoja je greška; Uništiću te.” Ovo je verovatno bilo korisno ponašanje u džungli. Ali svest može da evoluira do tačke kada kažeš “Ja imam mozak. Hajde da malo vratimo unazad. Imaj na umu šta želiš i nastavi.”

I svaki pojedinačni put kada se osetiš loše u vezi bilo čega i osećaš se zaglavljeno … ili si previše siguran ili pravedan … Nadam se da je tu mali glasić u tvojoj glavi koji kaže “Dobijaš ono što zaslužuješ!” I ako osećaš da ne postoji ništa što možeš da uradiš u vezi toga, u pravu si … dok ne uđeš unutra svoga uma i vratiš unazad, i unazad, i unazad, kako bi mogao da kreneš napred, ka tome na drugi način.

U ovom primeru možemo videti banalnost tema kojima se bavimo i kako se možemo zaglaviti u nekorisnom mentalnom sklopu koji uništava sve učesnike, kao i kako se može doći do konkretne promene u intervenciji od samo nekoliko minuta.

Odlomak iz knjige
Use Your Brain For a Change, Richard Bandler cofounder of NLP

By Zoran Drobnjak | februar 22, 2015

logo Footer

Mi inspirišemo ljude da ostvare svoju najuzvišeniju viziju, da postanu najbolja verzija sebe i žive srećni, uspešni i okruženi ljubavlju. Zoran Drobnjak je osnivač Trader d.o.o. i sajta komunikacionevestine.com i ideje oko koje nas sve okuplja, da budemo promena i da kreiramo promenu koju želimo u svetu oko nas.

Poslednji tekstovi - Blog

Moj put promene kroz NLP

Moj put promene kroz NLP – Master rad Matej...

 Ponovo devica

Ponovo devica

Često porodica dovede ćerku tinejdžerku zato &sca...

Budi sopstveni režiser

Budi sopstveni režiser

  Prvi neizostavni korak ka dobijanju onoga &...

Šta nam problem govori?

Verovatno svi želimo da imamo uravnotežen život,...

Željeni rezultat

Šta nam treba da ostvarimo željeni rezulta...

Rezultat koji želiš

NLP model u pojednostavljenoj verziji podrazumeva...

Primeri efikasne komunikacije

Dragi drugari komunikatori Danas razmatramo razne...

Život u reakciji

Šta znači život u reakciji? Šta je...

Foto galerija

Upišite se u listu za e-bilten

Budite u toku sa dešavanjima u NLP Trening Akademiji prijavite se